Jak ZUS pomaga firmom radzić sobie z finansowymi trudnościami?

KLAUZULA INFORMACYJNA

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 oraz art. 14 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwanego dalej RODO, informujemy:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest: Burmistrz Świecia ul. Wojska Polskiego 124,  tel. 52 33 32 323,  faks 52 33 32 311, e-mail  sekretariat [at] swiecie.eu
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych z którym można kontaktować się we wszystkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych: tel. 607 753 475   
    e-mail: daneosobowe24h [at] wp.pl.
  3. Pozyskane dane osobowe przetwarzane będą w celu możliwości wykonywania przez Urząd Miejski w Świeciu ustawowych zadań publicznych określonych m.in. w ustawie z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie gminnym oraz w innych regulacjach.
  4. Odbiorcami Pani/Pana danych mogą być organy publiczne lub podmioty działające w zakresie i celach, które wynikają z przepisów prawa.
  5. Posiada Pani/Pan prawo do:
    • uzyskania od Administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych (chyba że przepisy RODO będą stanowiły inaczej):
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego jakim jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych:
  6. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez Administratora zgodnie z wymogami wynikającymi z przepisów prawa.

Świecie, dnia 26 maja 2018 roku

Administrator Danych Osobowych
w Urzędzie Miejskim w Świeciu

Close GDPR info

Ważne:

800 190 590 - całodobowa infolinia NFZ o koronawirusie - 800 190 590; +48 222 500 115 - całodobowa infolinia Inspekcji Sanitarnej

Jak ZUS pomaga firmom radzić sobie z finansowymi trudnościami?

10 listopada 2020
Jak ZUS pomaga firmom radzić sobie z finansowymi trudnościami?

W dobie pandemii wiele firm ma problemy z płynnością finansową.  Część firm skorzystała ze zwolnienia z opłacania składek, świadczenia postojowego czy dodatkowego świadczenia postojowego. Przedsiębiorcy mają jeszcze do dyspozycji inne formy wsparcia jak odroczenie terminu płatności składek lub rozłożenie ich na raty – bez opłaty prolongacyjnej, a także odstąpienie od pobierania odsetek za zwłokę.

Jedną z form wsparcia dostępnych dla przedsiębiorców, którzy w związku z koronawirusem mają trudności z terminowym opłaceniem składek w ZUS jest odroczenie terminu płatności lub rozłożenie ich na raty - bez opłaty prolongacyjnej. Ulga dotyczy składek od stycznia 2020r. Nie ma przy tym znaczenia wielkość firmy czy od kiedy prowadzona jest działalność. Z ulgi mogą skorzystać także samozatrudnieni. – informuje Krystyna Michałek, rzecznik regionalny ZUS województwa kujawsko-pomorskiego.

Dzięki uldze przedsiębiorca będzie mógł opłacić składki do ZUS w dłuższym czasie. Ważne jest, kiedy przedsiębiorca złoży wniosek o taką ulgę. Jeżeli złoży go przed terminem płatności, to ZUS nie naliczy żadnych odsetek za zwłokę. Jeśli wniosek złoży po terminie płatności składek - konieczne będzie naliczenie odsetek za zwłokę na dzień złożenia wniosku.

Jeśli przedsiębiorca ma zadłużenie z lat ubiegłych, może złożyć wniosek o rozłożenie tych należności na raty, ale już na ogólnych zasadach, gdzie będzie naliczona opłata prolongacyjna (dla składek, które dotyczą 2020 roku – już nie). – wyjaśnia rzeczniczka.

Odstąpienie od pobierania odsetek za zwłokę

ZUS na wniosek płatnika składek może odstąpić od pobierania odsetek za zwłokę należności za okres od stycznia 2020 r. Rozwiązanie to jest przeznaczone dla płatników składek, którzy mają trudności w terminowym opłaceniu składek w następstwie COVID-19. Nie ma przy tym znaczenia wielkość przedsiębiorstwa. Odstąpienie od pobierania odsetek będzie możliwe w sytuacji, gdy składki już zostały opłacone, ale po ustawowym terminie płatności, co spowodowało konieczność naliczenia odsetek za zwłokę. – informuje Krystyna Michałek.

Doradca w ZUS pomoże

Klienci, którzy mają problemy z terminowym opłacaniem składek mogą liczyć na wsparcie naszych doradców do spraw ulg i umorzeń dostępnych w każdej placówce ZUS. Na podstawie informacji przedstawionych przez klienta, doradca przedstawi najdogodniejsze formy uregulowania zobowiązań, dostosowane do indywidualnej sytuacji klienta oraz jego możliwości finansowych. –wyjaśnia rzeczniczka.

Krystyna Michałek

Rzecznik Regionalny ZUS Województwa Kujawsko-Pomorskiego