Cykliczne wydarzenia

KLAUZULA INFORMACYJNA

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 oraz art. 14 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwanego dalej RODO, informujemy:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest: Burmistrz Świecia ul. Wojska Polskiego 124,  tel. 52 33 32 323,  faks 52 33 32 311, e-mail  sekretariat [at] swiecie.eu
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych z którym można kontaktować się we wszystkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych: tel. 607 753 475   
    e-mail: daneosobowe24h [at] wp.pl.
  3. Pozyskane dane osobowe przetwarzane będą w celu możliwości wykonywania przez Urząd Miejski w Świeciu ustawowych zadań publicznych określonych m.in. w ustawie z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie gminnym oraz w innych regulacjach.
  4. Odbiorcami Pani/Pana danych mogą być organy publiczne lub podmioty działające w zakresie i celach, które wynikają z przepisów prawa.
  5. Posiada Pani/Pan prawo do:
    • uzyskania od Administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych (chyba że przepisy RODO będą stanowiły inaczej):
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego jakim jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych:
  6. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez Administratora zgodnie z wymogami wynikającymi z przepisów prawa.

Świecie, dnia 26 maja 2018 roku

Administrator Danych Osobowych
w Urzędzie Miejskim w Świeciu

Close GDPR info

Cykliczne wydarzenia

DNI ŚWIECIA (przełom maja i czerwca)

To najstarsza cykliczna impreza w Świeciu. Od 1974 r. całe rodziny biorą udział w szeregu licznych wydarzeń rozrywkowych, kulturalnych i sportowych. W trakcie obchodów święta miasta odbywają się koncerty, festyny, pikniki historyczne, zawody sportowe, turniej strzelecki, Dzień Dziecka, konkursy dla dzieci i młodzieży.  

                                                  Fot. Rudol Stybar

                                                  Fot. Andrzej Pudrzyński

BLUES NA ŚWIECIE FESTIVAL (czerwiec)

Blues na Świecie Festival to dwa dni koncertów w amfiteatrze i ośrodku kultury, podczas których uznane zespoły prezentują nie tylko blues, ale także muzykę około bluesową, poczynając od funky, poprzez soul i boogie-woogie, a kończąc na rock and rollu. Podczas pierwszej edycji w 2011 r. gwiazdą festiwalu był zespół Dżem, a w 2012 r. Mieczysław Szcześniak z formacją Retro Funk oraz Maciej Maleńczuk z zespołem Psychodancing.

Fot. Marcin Saldat

MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL ORKIESTR DĘTYCH (czerwiec)

Co roku w czerwcu w Świeciu rozbrzmiewają dźwięki puzonów, trąb i bębnów, a do miasta przyjeżdża kilkuset członków orkiestr i mażoretek z kraju i zagranicy. Międzynarodowy Festiwal Orkiestr Dętych to dwa dni barwnych przemarszów ulicznych i występów w różnych częściach miasta, trwających od południa do wieczora. Od połowy lat 80. impreza przyciąga tłumnie nie tylko mieszkańców Świecia.



Fot. Marcin Saldat

JAZZ NA ŚWIECIE (lipiec)

Świecki zamek to miejsce, gdzie organizowane są liczne koncerty i festiwale. Jednym z nich jest Jazz na Świecie, na którym goszczą uznani jazzmani z kraju i zagranicy. Na festiwalu można posłuchać zarówno jazzu tradycyjnego, jak i interpretacji około jazzowych. Podczas Jazz na Świecie występowali Mack Goldsbury, Maciej Fortuna czy peruwiańsko - polska formacja Marita Alban Juarez Quartet, grająca latin jazz.


Fot. Marcin Saldat

FESTIWAL MOCNYCH BRZMIEŃ (lipiec)

Festiwal Mocnych Brzmień to gratka dla fanów muzyki metalowej. Impreza nosi imię Ryszarda Bieńka, muzyka, który zginął w wypadku wracając do Świecia z próby w Kwidzynie. Od 2003 do 2009 r. odbywała się nad jeziorem Deczno. W 2010 r. przeniosła się na zamek, ze względu na klimat, który bardziej pasuje do tego rodzaju muzyki. Na festiwalu prezentują się początkujące, mniej znane zespoły, jak i popularne formacje, m.in. Tomasz Lipnicki z zespołem Lipali i Hate.


Fot. Marcin Saldat

MARATON PIOSENKI OSOBISTEJ „NOCNE ŚPIEWANIE” (wrzesień)

Zaczęło się w 1984 r. od spontanicznej inicjatywy grupy młodych ludzi, która przerodziła się w jedną z bardziej znanych imprez w regionie, czyli Maraton Piosenki Studenckiej i Turystycznej „Nocne śpiewanie”. Z czasem impreza zmieniła formułę i nazwę na  Maraton Piosenki Osobistej „Nocne śpiewanie”. Nie zmieniło się miejsce – świecki zamek. Obecnie to już nie tylko muzyka z „krainy łagodności”, jak określa się poezję śpiewaną, piosenkę autorską i turystyczną, ale także rock, blues, reggae, folk. W czasie długoletniej historii maratonu, występowali na nim m.in. Grzegorz Turnau, Maria Peszek, Katarzyna Groniec, zespoły Stare Dobre Małżeństwo czy Raz, Dwa, Trzy.


Fot. Rudolf Stybar

DZIEŃ BAŁABUNA (wrzesień)

Festyn rodzinny „Dzień bałabuna, czyli kociewskie święto ziemniaka”, to kolejna impreza, która odbywa się we wrześniu na zamku. Podczas pikniku można przejechać się zabytkowym traktorem, odwiedzić stoiska z tradycyjnym jadłem lub wziąć udział w licznych grach i konkursach, m.in. obieraniu ziemniaka na czas czy rzucaniu nim do celu. Jak na ludową imprezę przystało, nie może też zabraknąć występów zespołów folklorystycznych.

Fot. Andrzej Pudrzyński